tirsdag 16. februar 2010

Vurderingskriterier for noveller

I går ble det diskutert vurderingskriterier for noveller, på twitter. Jeg hadde forsøkt å skrive ned noen kriterier tidligere som jeg ikke var fornøyd med. Jeg la dem ut her på bloggen, og fikk tips til forbedringer. Slik ser kriteriene ut nå. Jeg er fremdeles ikke helt fornøyd, men tror helt sikkert at elevene kan lære noe av dem. Takk til Henning og Marita for tips og gode råd! :)Foto: CC-lisensiert av State library and archives of Florida på Flickr

9 kommentarer:

 1. Bare hyggelig å bidra - og spennende å jobbe sammen på nett!

  SvarSlett
 2. Jeg har allerede stjålet dette må jeg innrømme. Litteratur på formel er alltid problematisk - særlig når man leser Askildsens beste. Bryter han ikke sjangerkonvensjonene nokså brutalt? Eller tar jeg feil.

  www.knutmichelsen.no

  SvarSlett
 3. Syntes dette var veldig vanskelig. Mye lettere å lage rubrikk for sakprosa...
  Det viktigste er vel uansett at elevene lærer noe om novelleskriving. Tror at skjemaet kan være til hjelp da, men med skjønnlitteratur er det alltid rom for diskusjoner. Og man kan gjerne diskutere Askildsens noveller med elevene. Hvorfor kan Askildsen bryte sjangerkonvensjonene, og likevel skrive gode noveller? :)

  SvarSlett
 4. Dette ble bra ja! Kanskje skjemaet er vanskelig å lage fordi noveller på sett og vis ikke følger så mange konvensjoner, og at skal det være en god novelle, så bryter den med noe, og at en novelle sjelden vil oppfylle alt dette? Jeg tenker at det viktigste er å gi elevene noen retningslinjer for hva som kjennetegner en god novelle, og gjør eleven noe som bryter, så er jo ikke læreren på død og liv bundet til skjemaet dersom teksten er god:) Skjønn skjønn, Udir elsker jo det ordet. Bruk skjønn. Men jeg synes i alle fall det ble mye bedre å rette noveller med et slikt skjema, og tilbakemeldingen ble mye mer konstruktiv.

  SvarSlett
 5. Dette er gode kjennetegn på måloppnåelse. Oppfattelig for eleven. Si meg; vil du skille på begrepene kjennetegn på måloppnåelse og vurderingskriterie?

  SvarSlett
 6. Tror begrepene blir brukt litt om hverandre... :)

  SvarSlett
 7. Tusen takk! Et skjema for novellevurdering var akkuart det jeg lette etter. :-)

  SvarSlett
 8. Som fersk lærer er dette midt i blinken for meg! Takk for at du deler.

  SvarSlett