onsdag 4. mars 2009

Vinterferie = tid for retting av fordypningsoppgaver

Jeg bruker vinterferien til å rette fordypningsoppgaver. Alle mine avgangselever gjør fordypningsoppgaven både som et skriftlig- og et muntlig arbeid. Det skriftlige arbeidet har et omfang på rundt 15 sider, og elevene får ca. 30 minutter til rådighet for å presentere fordypningsoppgaven sin muntlig. Dette til tross for at kunnskapsløftet legger opp til at man kan tone ned vekten av fordypningsoppgaven i forhold til det tidligere særemnet.


Fordypningsoppgaven synes jeg er viktig av ulike årsaker. For det første så synes jeg at elever som kanskje snart skal i gang med høyere utdanning bør ha skrevet en lengre oppgave før de starter med videre studier. For det andre, så gir denne type oppgave god trening i kildebruk, noe elevene er helt avhengige av å lære seg innen eksamen. Det å presentere arbeidet muntlig gir dessuten god trening til en eventuell muntlig eksamen.

Slik sett er det kanskje ikke så dumt å ofre vinterferien sin på å gi gode fremovermeldinger til elevene? Kanskje kommer de til nytte! :-)

4 kommentarer:

 1. Korleis går det med motivasjonen då? Eg har store problem der... Sit med forfattarportrett, sang analyse, reisebrev og prøver å vera flink lærarinne ;) Mitt største problem er motivasjon! Kva betyr egentlig ferie? I ordlista står det: "rekke av dager da ordinær virksomhet opphører" (www.ordnett.no). Har "ordinær virksomhet" blitt "opphørt"?

  SvarSlett
 2. Hehe, nei for meg så er det reisen til og fra jobb som er annerledes denne uken. Som sagt, så synes jeg at noen bør ta til orde for en endring av leseplikten i språkfagene. Får høre at jeg må lære å skille mellom perfekt og godt nok. Men det er jo faktisk ikke det som er problemet. Arbeidsbelastningen er ikke lik i de ulike fagene. Jeg tar gjerne mer samfunnsfag neste år!

  SvarSlett
 3. Når du først er inne på kilder:
  Slipper man å oppgi linken til bilder hvis det er CC-lisens på det?

  Hvis det er en trøst ble ikke min "ordinær virksomhet" opphørt heller, bare forandret som hos dere.

  SvarSlett
 4. Hei. Man må alltid referere til opphavsperson. Grunnreglene kan du finne her: http://www.creativecommons.no/info/omcc.shtml#grunnr

  Dere som går på Taf får vel ikke vinterferie? Synd, dere hadde sikkert trengt å få slappet av litt...

  SvarSlett