lørdag 21. februar 2009

Litt om fag igjen. Påbygg og Vg3 har jobbet med dialekter.

De siste ukene har Påbygg og Vg3 jobbet med ulike dialekter. Det er et mål i læreplanen at elevene skal kunne gjøre rede for forholdet mellom muntlig og skriftlig språk og for særtrekk ved et utvalg norske talemålsvarianter. De fleste i klassen er svært glad i gruppearbeid og fremføringer. Klassen fikk derfor i gruppeoppgave å velge en dialekt de ville presentere for de andre i klassen. Presentasjonen skulle inneholde film eller lydklipp, og gruppen måtte knytte de vanligste målmerkene til lydklippet. Gruppen måtte også teste at de andre elevene i klassen hadde fått med seg det viktigste i presentasjonen, enten ved å arrangere en konkurranse eller ved å dele ut arbeidsoppgaver.

Hanne og Gøril løste dette på en fremragende måte. De tok for seg Gaute Ormåsen og hans Brumunddalsdialekt. Etter en kort innledning viste de dette klippet:

Elevene lot også sangteksten være synlig for de andre elevene. Dermed kom særtrekk ved dialekten tydelig fram. Refrenget lyder slik:
At je elsker deg vet du at je gjør
Det forandrer jo ingenting fra før
Dæ er en grunn tæl dæ
Kjærlighet er mer enn forelskelse


Alt i alt tror jeg at elevene lærte en hel del gjennom dette arbeidet. Elevene viste seg også å være flinke pedagoger. Kanskje noen burde rekrutteres til læreryrket? ;-)

2 kommentarer:

  1. Dette hørtes veldig bra ut. Håper det er ok at jeg prøver ut noe lignende. Tror dette vil være midt i blinken for min avgangsklasse.

    SvarSlett
  2. Selvsagt kan du det. Dette opplegget var artig, ikke bare for elevene, men for læreren også. Flere av gruppene hadde valgt å ta utgangspunkt i kjente komikere. Både Dagfinn Lyngbø og Per Inge Torkelsen ble vist på storskjerm, så vi hadde det festlig...og lærerikt... :-)

    SvarSlett